tirsdag 28. juli 2009

Vanlige spørsmål om vaskenøtter


Her er noen av de vanligste spørsmålene vi får ang vaskenøtter:

Blir klærne virkelig rene?
Vår erfaring er at vanlig klesvask blir ren, men at ekstra flekkete klær bør forbehandles med flekkfjerner, gallesåpe eller lignende. Vaskenøttene inneholder ingen dyptrensende kjemikalier, derfor har de heller ikke de samme dyptrensende egenskapene som tradisjonelle vaskemidler.


Er vaskenøttene økologiske?
Pulveret/vaskemiddelet som er Debio-godkjent er økologisk. De vanlige vaskenøttene våre er ikke sertifisert økologiske, men kommer fra viltvoksende trær i India der ikke har blitt brukt noen sprøytemidler eller kjemikalier og er således helt naturlige. Lokale bønder som sanker og pakker nøttene jobber under rettferdige arbeidsforhold.


Hvilken lukt har vaskenøttene?
Når nøttene ligger i posen har de en duft som kan minne om en svak eddiklukt, men når de brukes i vaskemaskinen lukter de lite eller ingenting/nøytralt. Klærne lukter rent. Du kan tilsette et par dråper eterisk olje (for eksempel lavendelolje) dersom du ønsker at klærne skal dufte etter vask.


Jeg har fått noen vaskenøtter som er gule/lysebrune og andre som er mørkebrune. Hvorfor? Er de mørkebrune gamle?
Vaskenøttene er gule på fargen når de vokser på treet, og blir etter hvert mer brune i fargen Det er ingen forskjell i vaskeegenskapene om du mottar gule eller brune nøtter, kun i fargen. De tørker også litt etter hvert, men det har ikke noe å si for vaskeegenskapene.


Hva er saponin? Er det giftig?
Saponin har den egenskapen at det virker som såpe og minsker overflatespenningen når det kommer i kontakt med varmt vann (30-90 grader). Stoffet er ikke giftig å bruke som vaskemiddel, men det skal ikke spises (på lik linje med annen såpe). Nøttene bør derfor oppbevares utilgjengelig for barn.


Jeg har nøtteallergi. Kan jeg bruke vaskenøtter?
Ja. Vaskenøtter er egentlig ikke nøtter, men bær (såpebær).


Kan jeg vaske tøybleier med vaskenøtter?
Ja. Dersom bleiene er veldig flekkete er det lurt å bruke en mild flekkfjerningssåpe først.


Fungerer vaskenøtter også på hvitt/lyst tøy?
Ja, men vaskenøtter inneholder ikke blekemiddel slik vanlige vaskemidler gjør. Dette betyr at fargen bevares bedre i den kulørte vasken din, men det betyr også at hvitvasken din over lengre tid kan få en svak gråtone. Vi anbefaler derfor at du innimellom (hver 4.-5.vask) tilsetter ca. en spiseskje miljøvennlig blekemiddel eller henger klærne ut i sola for å bevare de lyse fargene.


Hvordan bruker jeg vaskenøttene?
Legg 5-6 halve skall oppi den lille vaskeposen, knyt godt igjen og kast den i vaskemaskinen sammen med klærne eller bleiene dine. Du kan se an mengden skall etter hvor mykt eller hardt vannet er der du bor. Du kan gjerne knuse skallene litt ekstra for å frigjøre mer saponin. Du trenger ikke å bruke skyllemiddel. Kan brukes på alle typer tøy fra 30-90 grader.

1 kommentar:

  1. Hei, jeg har akkurat lagt meg som følger her, syns dere skriver om interessante ting som jeg gjerne vil følge med på. Lykke til med nettbutikk!

    SvarSlett